fbpx

Firmele de contabilitate: cine fierbe, cine scapă?

Firmele de contabilitate: cine fierbe, cine scapă?

Este o metaforă destul de cunoscută cea a broscuței care sare afară când este aruncată în apă fierbinte sau cea care ajunge să fie fiartă pentru că i se încălzește apa din vas atât de încet încât nu este capabilă să decidă când este cel mai bine să sară afară.

Lumea contabilității, în multe privințe, seamănă cu a doua versiune a poveștii.

  • Numărul de firme este în creștere de la an la an
  • Clienții devin din ce în ce mai digitali și mai grăbiți
  • Personalul capabil să ofere servicii de contabilitate la un standard înalt este din ce în ce mai greu de atras
  • Legislația se schimbă în mod impredictibil

Presiunea de a schimba devine din ce în ce mai mare dar cu toate acestea unii o fac, alții nu încă.

Firmele de contabilitate trec prin aceleași etape ca oricare altă companie, start, succes, stagnare și declin, de care nici noi ca ființe nu suntem scutiți. Amânarea unei schimbări configurează cu precizie traseul unei companii către a patra și cea din urmă etapă, declin.

O schimbare generează disconfort dar pe de altă parte pregătește o companie pentru o altă etapă de succes.

Firmele de contabilitate se înscriu cu ușurință în trei tipuri de comportamente:

  1. Tradiționale. Oferă servicii bune, cu grad mic de risc pentru clienții pe care-i deservesc. În general au probleme cu atragerea de clienți din cauza competiției pe preț.
  2. Performante. Creative, ingenioase, adoptă soluții cu grad mai mare de risc pentru clienți și sunt orientate spre creșterea afacerii.
  3. Vizionare. Sunt firmele care deschid drumuri pe care nimeni nu le-a explorat. Adoptă tehnologii noi, schimbă modelele de interacțiune cu clienții cu unele niciodată folosite, dezvoltă produse cu totul noi pentru clienți.

Încet-încet, urmând tendințele din afară, în România apar soluții digitale de facturare sau de contabilitate online. Dacă antreprenorii sunt mai atrași de schimbare, lumea contabilității pare a fi mai prudentă.

Aplicațiile de contabilitate online față de cele standard au inconveniente dar și atuuri. Nu merg la fel de repede, depind de un browser și de o conexiune la un server extern dar nu necesită actualizări manuale, fac infrastructura IT mult mai suplă eliminând serverele, costă mult mai puțin sau deloc, elimină riscul pierderii datelor, sunt accesibile de oriunde ușurând lucrul de acasă și implicit nevoia de spațiu pentru angajați și nu în ultimul rând, oferă clientului acces la propria contabilitate.

Într-o perioadă în care tehnologiile digitale devin standard de viață și nu produse excentrice, companiile performante vor supraviețui iar cele vizionare vor prospera pentru că sunt cele care acceptă disconfortul schimbării.

Ciprian Teleman

General Manager, MAX BA

Despre autor

Ciprian Teleman administrator

Lasă un răspuns